Creta

Publicat: 06.07.2009
Aici este taramul unde Anthony Quinn l-a intalnit pe Zorb Grecul si au dansat cu fervoare inainte de a patrunde in labirintul eternitatii. Nu au intalnit Minotaurul, nici pe frumoasa Ariadna, dar au descoperit secretul si frenezia vietii. In cel mai autentic stil grecesc…

Acasa la Zeus

Scaldata de apele Mediteranei, situate la intersectia a trei continente – Europa la nord, Asia la est si Africa la sud, Creta este cea mai mare dintre toate insulele Greciei si unul dintre acele locuri unde Natura s-a dezlantuit in tot si in toate: -Munti impunatori, vai abrupte, pesteri misterioase, campii fertile, vegetatie luxurianta, mare calma, furtuna, clima blanda. O insula a contrastelor, diversa si multiforma, un amalgam de civilizatii si ultim bastion al elenismului in Mediterana de sud.

Legendele antichitatii clasice grecesti au binecuvantat Creta cu privilegiul de a fi locul de nastere al lui Zeus, locul de botez al Europei si insula protejata si patronata de Sfantul Mina… Istoria porneste pe aceste meleaguri din timpuri stravechi, de la aparitia si dezvoltarea civilizatiei minoice, care a inflorit pe insula vreme de 1150 ani (2600-1450 i. Hr.), pana la invazia aheeana. In timp ce vechii egipteni erau infricosati de Marele Albastru, cum denumeau cu teama Marea, corabiile minoane strabateau fara tema Mediterana pentru a calatori si a face comert. In acea perioada, influenta culturala a popoarelor care au intrat in contact cu minoanii a dus, intr-un final, la nasterea a ceea ce istoricii denumesc “prima civilizatie aristocrata a Europei”.

Din nefericire destinul frumoasei insule avea sa fie marcat de invazii pe tot parcursul istoriei sale, in Evul Mediu si, de asemenea, in epocile moderna si contemporana. Eparhie a Imperiului Bizantin, cucerita de arabi si apoi devenita colonie a venetienilor, Creta a fost ocupata de turci intre anii 1669-1898. La 20 mai 1941, s-a declansat batalia pentru Creta, cea mai mare invazie aeriana din istorie, initiate de Germania nazista si botezata Operatiunea Mercur. Acest eveniment dramatic a ramas extrem de important si pentru cretanii din zilele noastre deoarece astazi toti barbatii de pe insula poarta mustata in amintirea bravilor eroi locali ai acelor zile de foc. In plus, majoritatea barbatilor sunt imbracati in negru. Intrebati de ce, iau o pozitie mandra si iti spun ca au cel putin o ruda pierduta in razboi, careia nu-i vor uita sacrificiul niciodata.

In ciuda trecutului dramatic si tumultuous, oamenii Cretei sunt celebri in lumea intreaga pentru ospitalitatea lor debordanta. Aici, a fi ospitalier inseamna sa dai fara sa te astepti la ceva in schimb. Descrierea cea mai apropiata de relaitate a locuitorilor Cretei este facuta de reputatul Frankis Bishop intr-o nota personala din jurnalul sau:
Cretanii sunt oameni cu adevarat extraordinari carea au factut fata cu incapatanare in si inversunare celor peste 400 de ani de robie turceasca. Curajul amestecat cu un spirit neabatut de libertate, aproape rebel, o vioiciune a spiritului, un limbaj expresiv plin de imagini,  spontaneitate, atractie catre orice aventura a vietii, o dorinta nebuna de libertate, toate aceste trasaturi unice merg mana in mana cu o dointa nesatioasa de a brava cu orice ocazie…Acest pamant fertil a dat nastere celor mai valorosi oameni, potriviti pentru tot, pentru Biserica, pentru stat, stiinte, litere, economie si razboaie”.

La drum pe carari cretane

Pentru a cunoaste cu adevarat Creta trebuie sa vezi cat mai multe din ceea ce iti ofera cu generozitate insula. Nu iti va fi deloc greu pentru ca numai in Heraklion, cel mai important oras de pe insula, sunt sute de agentii de inchiriat masini si un sistem original de autobuze – albastre pentru servicii de transport de tip Intercity si verzi pentru excursiile spre satele si provinciile Cretei. Creta gazduieste doua mari porturi, cel din Heraklion si portul orasului Souda. Porturile din Rethymnon, Agios Nikolaos si Sitia sunt mai mici, dar mult mai pitoresti. In 1645, turcii au debarcat pe insula, si au incercat sa cucereasca capitala Heraklion dar, datorita curajului venetienilor, aceasta a rezistat asediului vreme de21 de ani.

Tot la Heraklion s-a nascut Nikos Kazantzakis,c el mai mare scriitor grec modern, si autorul capodoperelor literara Zorba Grecul si Raport catre El Greco –  acesta din urma un omagiu adus atat copilariei si tineretii sale cretane, cat si o evocare a celui mai mare pictor grec, Domenikos Theotokopoulos, cunoscut sub pseudonimul El Greco. Acest mare artist si-a trait ultima parte a vietii la curtea regelui spaniol Filip al II-lea.

Nu trebuie ratata nici vizitarea celorlate trei mari orase ale insulei: Rhetymnon, Chania si Aghios Nikolaos. Palaltul regelui Minos din Knosos este cel mai important vestigiu antic al Heraklionului, alaturi de Muzeul de Arheologie si de pestera Gikteon, unde se spune ca s-ar fi nascut insusi Zeus, stapanul din Olimp. Orice vizitator al lucului de bastina al lui Zeus, trebuie sa viziteze vechiul cartier venetian din Heraklion, portul din Chania, castelul venetian din Rhetymno, iar amatorii de privelisti salbatice si abrupturi periculoase, vor fi cuceriti definitiv de salbaticia stancilor si cheilor Samaria, prima rezervatie naturala din Creta. Merita amintit ca turismul din Creta  contribuie cu aproape 20 % la PIB-ul Greciei.

 

La masa cretana

Daca intre timp, foamea va da tarcoale, merita sa va opriti intr-o taverna unde puteti savura preparatele delicioase, sanatoase si naturale din bucataria traditionala cretana, precum  souvlaki (kebab grecesc), zousotsakia (chiftelute dupa o reteta locala din Lefka Ori), moussaka cretana (vinete, cartofi carne de vita si fructe de mare) sau stifado (tocanita de miel cu ierburi aromate ) – toate gatite in cel mai pur ulei de masline. Iar in creta se gaseste cel mai bun si calitativ ulei de masline din lumea intreaga. Trebuie adaugat ca insula lui Zeus este cel mai mare producator de ulei de masline din Grecia… Adaugati acestor bunatati, zecile de tipuri de branzeturi locale, facute dupa retete unice, nenumaratele feluri din fructe de mare stropite cu vin din productia locala, si veti intelege de ce cretanii, alaturi de popoarele din Caucaz, si locuitorii Vaii Hunza si Insulei Okinawa, fac parte dintre grupurile umane cu cea mai mare longevitate de pe planeta.

 

Se intampla doar in Creta…

  • Focuri de artificii, veselie debordanta si sincera alaturi de traditii pastrate de sute de ani. Pastele este cea mai importanta sarbatoare a cretanilor, traita cu o fervoare si intensitate nemaintalnite altundeva.
  • Bucatarie greceasca insulara, vin la discretie, si, mai ales, un spectacol de muzica si dans in fiecare taverna. O seara in stil cretan intr-un sat traditional este o experienta  de neratat.
  • Din Creta te poti intoarce cu multe si felurite suveniruri, de la traditionalele sticlute de ouzo si extravirginul ulei de masline, la naframa de plasa neagra pe care o poarta doar barbatii cretani.
  • Inaltata in perioada 1523-1540, fortareata Koules se impune atat prin stilul de constructie, cat si prin splendoarea interioarelor, fiind o importanta atractie turistica a Heraklionului.
  • Iubitorii de specialitati marine au ce sa aleaga. De la scoici la homar, preparatele sunt proaspete, variate si savuroase, pretul unui meniu plecand de la 4 si ajungand la 15 euro.
  • Agia Galini, statiune situate in golful Messara, este renumita pentru plajele sale, atragand totodata turistii prin numeroasele restaurante, taverne, discoteci si magazine cu suveniruri.
  • Daca esti in interiorul insulei, viziteaza platoul Lasshiti cu faimoasele sale mori de vant.Privelistea este unica…Iti vei multumi pentru alegerea facuta…
  • Candia Park Village este unul dintre numeroasele locuri de recreere si relaxare. Piscinele modern amenajate si serviciile ireprosabile atrag aici in fiecare an, mii de turisti.
  • Insula Creta isi trage numele de la Kri-Kri, termen ce denumeste o subspecie de capre salbatice ibex, endemice insulei. Acesta capra insumeaza in prezent un numar de doar 2.000 de exemplare, care traiesc exclusiv in muntii Cretei, motiv pentru care putini turisti si chiar localnici au ocazia sa le intalneasca. Sapaturile arheologice au scos la iveala numeroase picturi murale care atesta existenta speciei pe insula inca din Antichitate.
  • Creta este o insula muntoasa, iar istoria si personalitatea insulei au fost slefuite de muntii sai salbatici unde isi gaseau adapostul bandele de klefti, haiduci locali care luptau neostoit impotriva turcilor. In vest se gasesc Muntii Lefka Ori inalti de 2453 m. In centru, troneaza Muntele Idi cu ai sai 2456 metri, iar in est gasim Muntele Dikti inalt de 2148 metri.

FACTS

Nume – Nisos Kriti (Insula Creta). Creta este una dintre regiunile Greciei, cea mai mare si mai sudica parte a teritoriului grecesc cu exceptia insulitei Gavdos

Descriere – Creta are o lungime de 260 km, si o latime maxima de 56 km. Suprafata insulei se intinde pe 8.260 km patrati.

Populatie –  Aproximativ 600.000 locuitori permanenti

Limba – Greaca, engleza pentru turisti

Religie – Crestini ortodocsi 100 %

Moneda – Euro, folosita inca din 2001

Principale orase si porturi:
In nord  – Heraklion, Chania, Rhetymnon, Aghios Nikolaos, Sitia
In sud – Ierapetra, Mires, Timbaki, Paleochora

 

Viziteaza Creta si in realitate! Descopera.ro iti recomanda Croaziera Italia, Grecia, Egipt cu vasul MSC Splendida – 10 nopti
(Genova – Katakolon – Atena/Pireu – Rhodos – Alexandria – Creta – Messina – Napoli – Genova)
Afla detalii!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm
Rhodos
Rhodos
Neapole
Neapole
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Barcelona
Barcelona
Cele mai noi articole
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte